znak oddílu  | AKTUÁLNĚ | AKCE | ROK 2006 | ROK 2005 | ROK 2004 | ROK 2003 | ROK 2002 | KNIHA NÁVŠTĚV |  Aktualizováno:

Jarní prázdniny - BESKYDY - Morávka 
24. 2. - 3. 3. 2007

Chceš vidět fotky, klikni na den a spustíš automatické prohlížení.

Sobota 24. února 2007
     Ráno se scházíme v hale ČD, kde si balíme ještě některé společné zásoby. Nejede s náma žádné auto a tak všechny věci s i s sebou vezeme vlakem. Po napakování věcí vyrážíme k vlaku, který nás převáží do Pardubic. Zde vystupujeme a jdeme na nástupiště, kde čekáme na příjezd našeho rychlíku. Asi po půl hodině vlak řijíždí a my do něho nastupujeme. Postupně si usedáme do našich rezervovaných kupé. Starší účastnící ukládají batohy a lyže nad naše hlavy, aby nám cestou nepřekáželi. Doufáme jen, že nám žádný batoh nespadne na hlavu. Cesta nám pomalu, ale jistě utíká. Kolem 11 hodiny přijíždíme do Ostravy na hlavní nádraží. Zde vystupujeme a jdeme do dalšího vlaku směr Frýdek-Místek. Po půl hodině se vlak rozjíždí a za 40 minut opět vystupujeme. To již naše cestování vlakem končí. Zde čekáme přes hodinu na autobus, který nás doveze do Morávky. Dlouhý čas čekání si krátíme hraním na schovávanou. Dan je po této hře již pěkně zmazanej. Těsně před příjezdem autobusu čistíme boty od bláta. Autobus přijíždí, my nastupujeme a odjíždíme do Morávky. Ze zastávky to máme kousek k chalupě. Tady na nás již čeká správcová a předává instrukce a přejě pěkný pobyt. My se ubytováváme, povlékáme postele a vybalujeme si věci. Svačíme a v podvečer se jdeme projít po okolí. Kráčíme k horní stanici vleku, kde je jen trošičku sněhu. Po zbytcích sněhu sjíždíme dolů. Ještě, že jsme si s sebou nebrali sjezdové lyže. Byly by nám k ničemu. Procházíme Morávkou zpět k chalupě. Převlékáme se a jdeme na večeří, kterou nám Mirek připravil. Dnes baštíme krůtí maso s rýží. Po večeři myjeme nádobí a jdeme spát.
Neděle 25. dubna 2007
     Ráno vstáváme před sedmou hodinou. Jdeme se umýt a můžeme na snídani. Mirek s Piškotem již snídani stihli připravit. Po snídani si jdeme pro termosky na teplý čaj. Připravujeme si svačinu na dnešní výlet. Když máme Svačinu hotovou, jdeme se strojit na výlet. Z chalupy odcházíme na autobus, který nás dováží k hotelu Ondráš. Zde přestupujeme a jedeme směr Visalaje. Vystupujeme na zastávce Zlatník. Zde si u mapy ukazujeme, kam dnes půjdeme. Naším cílem je Lysá hora. Jdeme po zelené značce, která nás vede pěkně do kopce. Cestou si hrajeme (kopeme) se zmrazky sněhu. Časem přicházíme do Vyšní Mohelnice, kde již pomalu začíná být souvislá vrstva zmrzlého sněhu. Zde se napojujeme na červeně značenou cestu. Ta nás snad dovede až na Lysou horu. Postupně jdeme přes Huserku a Zimný. V těchto místech nás přepadá hlad a tak svačíme. Po svačině pokračujeme po pěkně upravené cestě pro běžkaře. Kousek od Lysé hory začíná foukat vítr a je zde mlha. Postupně zdoláváme vrchol a jdeme se schovat do zdejší chalupy. Mirek objednává polévky na zahřátí. Polévka nám chutná. Jen Dan s ní trochu válčí, ale také ji jí. Po jídle si dáváme razítko a odcházíme na zpáteční cestu. Ta vede z Lysé hory po žluté. Scházíme příkrou cestou. Na kopci Milchor nám svítí sluníčko a nefouká zde vítr. Je to jako zázrak, vrchol lysé hory ovšem je v mracích. Sluníčko nás pěkně hřeje. Pokračujeme na Šebestýnu a pod ní si hrajeme ve sněhu různé hry a soutěže. Asi po hodině pokračujeme dále. Scházíme do Krásné. Tady již není a ni památky po sněhu. Domů nám již chybí jen kousek. Vystoupáme k hájence a již jen sejít do Morávky. Ovšem pravda je jinde. Mirek se plete a jdeme špatným směrem. To ovšem ještě nevíme. Jde se nám pěkně po silničce a cestou kutálíme sněhové hroudy dolů. Asi po hodině se Mirek zastavuje a tahá mapu. Zjišťuje, že jdeme špatným směrem. Blížíme se pomalu, ale jistě k Visalajím. Proto Mirek velí čelem vzad a jdeme zpět k hájence. To nás opět přepadá hlad a žízeň. Dojídáme a dopíjíme vše co máme, ovšem je toho málo. Po příchodu k hájence, volíme správný směr Morávka. Scházíme lesem a za nedlouho jsme nad Morávkou. To jde již každý sám. Všichni postupně docházíme utaháni do chalupy. Převlékáme se a po osprchování z nás padá únava. Přesto odpočíváme a hrajeme různé společenské hry. Mirek chystá večeři. Kolem 19 hodiny večeříme a jdeme spát.
Pondělí 26. února 2007
     Dnešek je klidnější, již víme, že bude odpočinkový. Chystáme se na výlet do Frýdku-Místku. Snídáme, balíme si plavky s ručníkem do batůžku a vyrážíme na autobus. Autobusem se dostáváme do Frýdku-Místku. Vystupujeme na autobusovém nádraží v Místku. Vydáváme se na zdejší náměstí, kde nejdříve jdeme do INFA. Zde si dáváme razítka a Mirek zjišťuje, co se dá ve Frýdku-Místku zajímavého v pondělí navštívit. Nakonec rozhoduje po dohodě s Piškotem o návštěvě Aquaparku v Olešné. Na náměstí si dáváme půl hodinu na rozchod. Mirek a Piškot nakupují svačinu, kterou jíme po opětovném setkání. Najedeni se vydáváme Místkem směr Olešná. Cestou trochu bloudíme, ale před 12 hodinou docházíme do Olešné k Aquaparku. Mirek platí vstupné a zůstává v kavárně. Jako jediný nemá správný typ plavek, který vyžaduje provozovatel. My ostatní odcházíme na hodinu do vodní říše. Zde si užíváme různých atrakcí. U jedné atrakce plavčík loví Dana z vody - trochu se nám topil. Fotografie z Aquaparku žádné nejsou, což je škoda, ale neměl je kdo fotit. Po 13 hodině vycházíme z bazénu a jdeme nakupovat do Teska další zásoby. Zatíženi jídlem odcházíme k autobusovému nádraží. Ovšem ne tou nejkratší cestou, trochu opět bloudíme, ale na konec docházíme na určené místo. Čekáme na autobus a jedeme do Morávky. Chystáme večeři a po jídle hrajeme různé hry.
Úterý 27. února 2007
     Po včerejším odpočinkovém dnu se opět chystáme na pěší výlet. Ráno probíhá jako vždy. Jen nespěcháme a před odchodem na výlet máme čas na hry. Po 10 hodině se oblékáme a jdeme na výlet. Z Morávky jdeme po zelené značce, která nás vede do kopce. Postupně se dostáváme až k chatě Na Kotaři. Po příchodu zjišťujeme, že chata je zavřená a tak svačíme ze svých zásob venku pod střechou. V okolí chaty je již sníh a tak dochází na koulování. Po chvilce odcházíme dál na Ropičku. Cestou nám drobně sněží a okolí je samý sníh. V jednom místě se zastavujeme a soutěžíme, komu dojede sněhová koulička dále s kopce. Vyhráváme všichni, protože se dobře bavíme. Je čas jít dál k chatě Na Ropičce. Zde zastavujeme a využíváme pěkného počasí. Stavíme sněhuláka a koulujeme se. Asi po hodině pokračujeme přes Příklop k Velkému lipový. Tady se vydáváme po žluté značce, která nás postupně vede až do Morávky. Po příchodu dojídáme svačiny. Máme čas na odpočinek a své zájmy. Mirek připravuje jídlo a po večeři zůstáváme v jídelně a hrajeme hry a soutěže. Ve večerních hodinách jdeme spát.
Středa 28. února 2007
     Letos pravidelně střídáme dny náročné se dny odpočinkovými. No a na dnešek vychází opět odpočinkový. Jedeme autobusem do Frýdku-Mísku a dále do Kopřivnice. Zde navštěvujeme muzeum Tatry. Po prohlídce svačíme. Najedeni jdeme nakoupit další proviant a vydáváme se zpět přes Frýdek-Místek do Morávky. Zde v chalupě hrajeme hry a soutěže. Večeříme a jdeme spát.
Čtvrtek 1. března 2007
     Budíme se do slunečného dne. Snídáme a chystáme se na výlet. Na Javorový. Cesta z Morávky opět vede do kopce. Jdeme po žluté k Velkému lipový. Již při příchodu na místa, kde je souvislá vrstva sněhu zjišťujeme, že je pěkně rozbředlý. Boříme se a jdeme dále. Sluníčko se nám cestou schovalo za mraky a začíná pršet. My pokračujeme dále přes Šindelkou a Javorový k chatě Javorový. Na chalupu docházíme s úplně promočenými botami. V chalupě si dáváme polévku a odpočíváme. Zpět jdeme stejnou cestou. Rozdělujeme se do skupinek a ty jdou nezávisle na sobě. Do chalupy našeho dočasného domova docházíme zcela promočeni. Sprchujeme se v teplé vodě a odpočíváme. Večeříme a opět hrajeme hry a soutěže. Domlouváme se na zítřejším programu. Můžeme si vybrat ZOO nebo Důl Landek. Jsme pro Landek a jdeme spát.
Pátek 2. března 2007
     Bereme si věci a vyrážíme na výlet do Ostravy. Jedeme autobusem s přestupem ve Frýdku-Místku do Ostravy. V Ostravě vystupujeme na autobusovém nádraží a jdeme k Radnici. Zde v INFU zjišťujeme, jak se dostaneme k Dolu Landek. Informaci dostáváme a jdeme na zastávku. Trolejbusem a autobusem se postupně dostáváme k Dolu Landek. Svačíme a Mirek zakupuje vstupné do muzea. Prohlídku začínáme expozicí, která je věnovaná technice na těžení uhlí. Stroje si prohlížíme a u některých se fotíme. Postupně se dostáváme až Důlní expozici. Prohlídka začíná sfáráním do podzemí. Zde nám průvodce vypráví, jak se uhlí dobývalo. Prohlídka je zajímavá. Asi po hodině končí a my pokračujeme do vedlejší budovy. Zde je expozice Báňského záchranářství. Prohlídka je také zajímavá a vrcholí opičí drahou. My si ji také prolézáme. Tím nám prohlídka Dolu Landek končí a my se vydáváme zpět do centra Ostravy. V Kauflandu nakupujeme potraviny na zítřejší den a čekáme na autobus, který nás doveze do Morávky. Po hodině jízdy jsme v Morávce. Večeříme a užíváme si posledního večera na letošních jarních prázdninách.
Sobota 3. března 2007
     Budíme se, snídáme a začínáme balit své věci do batohů. Mladším to dává docela zabrat. Někteří zjišťují, že mají v batohu ještě svačinku od maminky. Ovšem vylepšenou o pěknou plíseň. Taková housková obdoba Hermelínu. Svlékáme povlečení a začínáme uklízet chalupu, aby po nás zůstala v perfektním stavu. Vždyť se sem chceme zase někdy podívat. Uklízení nám jde pěkně od ruky a tak nám zůstává ještě čas na hraní her. Před 12 hodinou odcházíme na autobus a jedeme do Frýdku-Místku. Zde čekáme na vlak a jedeme do Ostravy. Tady máme skoro 2 hodiny čas, než nám přijede rychlík. Tady svačíme. Po 16 hodině nastupujeme do rychlíku a jedeme do Pardubic. Cesta nám pěkně utíká. Dana začíná bolet hlava, ale snad to není tak hrozné. V Pardubicích přestupujeme místo do vlaku do autobusu. Vlaky mají výluku. V Rosicích musíme přestoupit do vlaku a ten nás odváží do Hradce Králové. Vystupujeme a jdeme do haly, kde na nás již čekají rodiče. Tím naše jarní prázdniny končí. Jen škoda, že jsme se ani jednou nesvezli na běžkách.